Cikgu Terlampau- Part 1.

16 08 2010

Hello my dear cyber friends. How’s Monday treating you?

Harini aku nak meluahkan perasaan sedikit sebab aku dah simpan setahun lebih… Korang tahu tak, being a teacher is a challenge but it is most certainly a noble one. Itu yang pasti. The latest generation of children need more love and attention than ever before. Kids take solace from video games and new technology but it is up to us as a teacher to teach them not only the required curriculum, but also a thing or do about life that their parents may be too busy to tell them. After all, aku rasa cikgu will probably spend more time with their child than they do due to their working commitments. So right off the bat, you have to be prepared to have a positive influence on the child’s life.

Sekarang pun I rasa macam tu jugak. Sometimes aku rasa pelik bile students cuba nak berkongsi masalah keluh-kesah dengan dwang since aku sentiasa ingatkan diri aku yang there shouldn’t be any emotional attach with them. Although ada few yang rasa PENTING sangat nak melayan students punye masalah ni, aku rasa memang kena ada boundary since kita kan pendidik. But some people rasa benda tu tak penting and went overboard with their emotional gestures. Berkapel bagai. YES! Can you believe it!? Skandal tak payah cakap lah!

Those who do teach tell you that it is their calling, that they knew what they wanted to be an educator from a very young age. Those who dream of being a teacher and helping others know that challenges await. Yet they also picture the smiling faces of the children and the rewarding feeling they will get from improving someone’s life as well as the three months paid holiday. Other teachers tell them that there is much to do in terms of work, but when they go home they smile, knowing that what they did today is so much better than in almost every other profession. Making a difference can start from your very first class and the best teachers are idolized by their students. Tapi macam mana pelajar sekarang mengkagumi guru mereka? Dari segi apa? Sepanjang pengalaman aku yang nak masuk 2 tahun ney, I rasa my students admire the way I suit up instead of the way I teach. Sometimes I doubt my teaching skills. Bebudak ni paham ke tidak cara aku mengajar ney?

That is why, I firmly agree that aku memang lah tak sesuai dengan kerjaya iniew. So I can’t wait to finish my Masters and applied for a lecturer position. Aku pasti itu lebih sesuai dengan aku yang tak suka nak mengulang-ulang 10 kali benda yang sama. Aku ni bukan penyabar sangat orangnya tauuu! *ops. Tapi serious aku tak suka mengulang-ulang benda yang sama. It’s like geram la aku kena mengajar format formal letter sampai berkali-kali. Lembap sangat ke kau ini? Especially upper form tuh, hmpppppppp! Buat aku naik hangin sahaja!

Jadi ingin aku tegaskan disini bahawa, to be a teacher, it takes courage and commitment and anyone who takes the plunge deserves the utmost respect because they are the helping the future of this great country. Kalau kau rasa tak sesuai dengan diri kau, tak payah lah sebab being a teacher in Malaysia is not just about teaching, you have to actually do A LOT of crappy, shitty things! Endless unnecessary meetings, unnecessary courses to attend to, dan memacam benda lain yang membuatkan kau tepuk dahi. Kerja  yang tak setimpal dengan gaji.*berani mati. Tapi betul uols. Seriously!!

Bercakap pasal ni aku kena bagitau sikit yang its ridiculous bebanan kerja seorang guru nowadays. Aku ada kawan di kementerian lain dan bergred sama tapi layanan dan benefitnya lagi bagus dari PPPS DG41. I ni nama je pegawai tapi buat kerja kerani uols! Pergi pameran la ape lah. Perlu keeeeeee aku mengusung segala mak nenek benda pergi pameran sedangkan tugas hakiki adalah mengajar?

But I have to admit that, once aku tinggalkan profession ini, aku akan merinduinya. Aku akan rindukan helai tawa students (time dwang in good mood lah!), rindu marking kertas (macam lah lecturer tak yah markingkan), rindukan perhatian (lecturer laaaaaaagi laaa diberi perhatian dol!). Few of my friends dah jadi lecturer dan aku memang sangat sangat iri hati pada dwang. But in a good way. Bukan iri hati dengki ke apa ke. Tak perlu la kan. Cuma aku sangat iri hati sebab dwag ada access untuk pergi seminars ke sana sini dan but memacam benda yang aku tak akan dapat buat selagi aku jadi cikgu. Aku sangat irihati dwang dapat pergi oversea, dapat access to journals dan dapat buat PHD!  Aku mahu semua tu sebab aku tidak suka berada di takuk yang lama. I love to improve and take myself to the next level. Aku tak pedulik la pasal orang lain. Dwang nak kahwin ke, nak tunggang terbalik ke, it’s none of my concern!

Janji aku tahu apa yang aku buat, cukup.

Ade soalanggg???