Break-up.

10 11 2008

Kekasih kita selalunya untuk ditayang-tayang, bukan?

A relationship breakup (or otherwise simply known as a breakup) refers to the ending of a relationship, typically a romantic one. A breakup can vary between emotionally traumatic to consensual for those involved, especially if romantic love is involved.

I just put the words from the wiki above for the people who haven’t experience a break up or love life. So talking about break up the first things that comes into our mind is the aftermaths of that. As we have seen in these years our film industry has been the regular source of pasting the everlasting images of the side effects of this common phenomenon (in recent years it has evolved as a status signature) called break up.

Can we fully go by the film? Nak nak filem David Teo yang macam gampang tu kan? Lagi la tak boleh harap. Let alone Ahmad Idham. Kalau yang bagus pun, from Yasmin Ahmad. Do the present generation think the same way as the movies..do they bleed inside when a break up really happens and do all sorts of this nonsense stuff shown in movies?.

From my point of view, a break up happens when the people involved in the relationship feels uncomfortable or insecure the way they move forward along with each other. They are no more able to come into an agreement in views and ideas.Putting up smiling faces when both of them know they are not required for each other. I beleive that break up happens for good since there is no point continuing in the current state without mentally in sync. So when you feel you cant handle it anymore, JUST BREAK UP. Senang kan?

..

..

Wait, kalau break-up tu senang, kenapa ada kes bunuh diri sebab tak sanggup ditinggalkan? Kenapa sampai bertetak mengungkit balik benda-benda yang pernah dikongsi bersama. Kalau berpisah tu senang, kenapa sampai ada yang ambil keputusan sampai tak nak kahwin-kahwin!? (melainkan dia SESUATU, itu sengaja tak nak kahwin la kan?).

Ted’s Point Of View

Come on you people. Hidup ni memang susah. Tapi ia adil. Setiap yang berlaku tu mesti ada sebab. Tuhan tak jadikan sesuatu tu berlaku saja-saja je, takde sebab. Mesti ada hikmahnya. Dan untuk kita sebagai manusia, meratap hiba, sedih pilu untuk orang yang tak sayang pada kita, untuk apa? What for?. Apa gunanya?

Everything happened for good. Imagine if you continued the relationship and it reached up to marriage. If something like this happens after marriage? What will be your situation then? What big impact it gonna make into you life? How it will ruin your life? So when a break up happens before marriage..always take that in the right spirit and move on. OK, kalau PLU tak ada lah konsep kahwin, tapi macam mana kalau lepas tu, beli rumah sama-sama, beli kereta sama-sama; kongsi-kongsi bayar. Macam mana nak settle? Nak belah dua kete? Nak belah dua rumah?

Toksah temberang aku lah, time sayang, semuaaaaaa orang sanggup buat apa saja. Duit dan masa tu rasa murah sangat! Macam tu je dibazirkan, atas sebab apa? SAYANG. Tapi time gaduh, 10sen pun mengungkit. Itu senario biasa, tak kira hetero atau homo. Semua sama. Tapi you guys ada pilihan untuk jadi orang yang tidak overly react when it comes to break up. Relax lah. Semua perhubungan memerlukan duit dan akan mengorbankan duit. Jadi jangan bangkitkan soal berapa banyak duit pernah keluar kat ex kita. Kalau nak couple tapi tak nak keluar duit, couple dengan lembu. Rumput pun free (tapi kalau dia kena penyakit lembu gila, tak gila kau nak kuar duit pergi jumpa vet?).

Sebagai orang yang berpendidikan tinggi (atau ada sifat logik yang mampan), fikir lah. Always think you are the best.. So if you broke up, your partner is also gonna loose a good person like you…He/she is the loser…NOT YOU..Think that god saved you from a disaster. Take it in that way and move on and on. Life has more in store for you. Banyak lagi benda menarik dan ramaiiiiiiiiiiiii lagi orang yang menunggu di luar sana. Nak yang macam mana? Pendek, gemok, straight, gayboi?. Semua ada. Have some pride in ourselves. Aku tahu cakap tu senang, tapi kau tahu ke aku siapa? Aku pun dah lalui benda ni. Don’t tell me, its easy to say then done. I’ve done it bitches!.

Jangan buang masa untuk orang yang tidak hargai kita. Move on!

Teddy

Advertisements

Actions

Information

13 responses

10 11 2008
Faisal Admar

break up mmg pedih.
boleh jadi kurus kering makan hati.
jadi pendiam tiba².
nangis hari².
kurung diri dalam bilik.
takde selera makan.

ops!

10 11 2008
sherole131

oh so true.. like the way u put it.. i dh jadi regular visitor sini ohkay. apo kaba onge klate??

10 11 2008
thegossiplounge

Kawe molek-molek jah!. Thanks for stopping by! (“,)

10 11 2008
shandye

i dulu susah sangat nk let go of the past… clutching on it till my hands and my heart hurts like hell.

but then again when you grew wiser and mature (waa… enggan guna perkataan ‘older’ nih ~ trasa tue…) you tend to realize that the longer you linger with the past the harder for you to find and accept new love.

my latest life mantra: boyfriends do come and go, but friends lasts for ever…

so kawan2 sudeyh… kan ted?

10 11 2008
thegossiplounge

Ye betol tu. I have few KB and that is enough for now. Kalau in future dapat lagi, lagi bagus. I tak tahan set-set PLU berangan ni. Malas nak layan!

10 11 2008
sue

ayat last tu …sentaps !!

10 11 2008
thegossiplounge

Ayat mana noksi???

10 11 2008
sue

ni diah ..

“Jangan buang masa untuk orang yang tidak hargai kita. Move on!” ..

mmg btul pun kans.. 🙂 nice article anyway ..

10 11 2008
thegossiplounge

Betul tak iols cakap? Kalau partner tu banyak songeh sangat, tinggal aje! Janji masa ko kapel dgn dia, ko cantekk kan diri kau! Kalau clash pun xde lah sentap sbb kau cantek!
PLU yang rela diri hodoh atas alasan DAH ADA BF, SO TAK KISAH AKU CANTEK ATAU TAK (pada masa tu), adalah PLU BODOH!!!!!!!!! *gempabumi.

11 11 2008
Mac Shu'Imizu

mac suker sangat ngan nukilan kawan mac yang bijak nie, apatut jadi penulis bebas nie, apa2pun mac postkan ko punya point of view kat G4M tapi tetapa ada nama ko as writer

11 11 2008
Mac Shu'Imizu

mac lagi ada laki lagilah mac pasang body supaya pesaing2 pikir dua kali, biar laki mac biasa jer yang penting mac tak nak mengalah pasang body tak gituew akak teddy

11 11 2008
thegossiplounge

Pantat siap masukkan dalam g4m. Terkesan kah dengan pandanganku?

11 11 2008
Mac Shu'Imizu

terkesan beb jangan bimbang hak cipta terpelihara k siap ada TM lagi okeyyyyyy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: