Oh cikgu zaman kini..

18 09 2008

Hi uals! Ekceli mata aku dah kuyu ni. Ni pun dah terbaring atas katil. Tapi tiba-tiba ada mood pulak nak update blog. Selepas aktiviti biasa tadi, aku pergi jemput Juey dan Mapong untuk sesi mengumpat di White Coffee Kopitiam. Seronok borak sebab dah lama tak borak. Sepanjang puasa pun tak sempat nak berbuka lagi. Dulu plan nak berbuka tapi dwang batalkan.

Jadi sementelah aku ada dekat kampus tadi, aku pergi amek la dwang, saja nak sembang-sembang. Suasana di kampus masih macam biasa, sunyi. Dah 3 bulan aku tinggalkan kampus tu. Tapi sebelum ni pun aku bukan syok dok situ pun. I didn’t really miss it.

Sambil borak dan makan-makan, masing-masing bukak cerita pasal pengalaman praktikal, ada yang manis dan ada yang pahit jugak. 3 minggu pertama tu bagi aku, memang pahit sangat nak ditelan. Tapi sekarang, Alhamdulillah dah OK. Pendekatan kami terhadap students pun berlainan. Juey cakap kat sekolah dia, dia x perlu nak ‘ugut’ students untuk buat kerja sekolah etc. Mapong pun. Good for them. Aku cuma rasa yang lain sekolah, lain pelajar, lain pulak pendekatannya. Macam aku sendiri, aku memang tak bagi muka kat students. Nak bersembang gelak ketawa tu jarang sangat. Mungkin sebab fokus aku hanya 1 = menyenangkan kerja aku dan memberikan seberapa banyak ilmu dan tips kepada pelajar. Kalau aku beria-ria sangat pun, belum tentu dwang jadi engineer ke, doktor ke apa ke. Aku cuma lakukan yang terbaik mengikut kebolehan masing-masing.

Untuk 4T memang kena guna suara lantang dan kena buat latihan oral dan comprehension. Merasa sampai tak angkat kepala menulis banyak sangat kan? Rasain.Untuk 4A pulak, lebih kurang sama, tapi kami lebih banyak lontarkan personal opinion. Bukan nak bezakan dua kelas ni, tapi aku cuma cuba nak jadi flexible untuk ke dua-duanya.

Sekarang ni, sapa cikgu paling best, paling sporting dah x penting. Yang penting sekarang, cikgu mana yang disegani tapi pada masa yang sama, ramah, baik-hati, berpemandangan jauh, berkarisma dan tahu batas-batasnya sebagai seorang pendidik.

Oklah nak tidur dulu. See you tomorrow bitches!! Love you! Bersambung selepas ini ya!

Ted Baker

Advertisements

Actions

Information

6 responses

18 09 2008
HooKeD

I always look at the integrity, leadership skills and wisdom from a teacher… Tuudiah
mak suka cikgu berintegriti…

mak suka cikgu ponen yg berdedikasi…

ted, mak nak jadi student uols!!!!!!!!

18 09 2008
conan_skywalker

mata aku terus tertancap pd tag ko. [tags =: sex]
matila topik di luar jangkauan tag.

19 09 2008
thegossiplounge

Hooked: Hem biasa-biasa je.

Conan: Kan!!!!!

19 09 2008
areps

kau memang cilake.. SEX katanya huhuhuhu..

tp i like the kinda energetic and vibrant attitude from a new teacher.. jgn hangat2 taik ayam ok… AWAS

19 09 2008
thegossiplounge

Hangat-hangat taik ayam apa kejadahnya! Dah sah-sah aku contract 2 tahun. Kau ada 60K nak bayar batal contract!!!??? *emo

3 12 2008
irfan

cool cikgu!
hahaa..
love to read them..
your link will be inside mine.!
lolx

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: