Pensyarah datang observe uals!

16 09 2008

Kan!!Dahaga ke uals!? Lets minum-minum dulu!

How are you people today? OK ke K.O? Hari ni aku OK sangat-sangat. Alhamdulillah. Hari ni Dr. Mildred datang observe aku utk kelas 4T. Semalam aku memang takde mood tapi hari ni dah OK. Hal malam semalam di rumah pun aku nak lupakan lah. Tak penting pun untuk aku fikirkan. Bak kata orang, semua orang ada masalah. Kalau pun ada masalah (dan aku tak anggap benda tu masalah pun), aku akan hadapinya dengan tenang. Sifat terburu-buru ni sifat syaitan and I am as human as I can be. I might look naughty, but I do have passion towards other people.

Back to my observation session, Dr Mildred has backdated my first observation and she did the second observation today. I did great (“,) (bangga nehh). I did great for both observation. Entahlah, bukan nak berlagak tau, tapi kalau aku dok fikir Dr M tu ada kat belakang, mesti aku takut. The thing is, aku tak takut langsung. Mungkin sebab aku dah memang confident pun nak bercakap in the crowd sejak dari kecik, jadi menjadi cikgu ni antara profession yang sesuai untuk aku kot? (at least I’ve realized that fact now.)

Aku mengajar tadi macam biasa, ajar short story Looking For A Rain God. It went smoothly. Students pun OK, semua buat kerja. Yang penting suara halilintar keluar lah kan. Tak sia-sia berlatih selama ini. Habis je kelas, aku iring Dr Mildred pergi ke English Class sebab dia nak observe kawan aku sorang lagi plak. Masa Dr M datang sebelum tu dia tengok-tengok buku LP aku. Cheeeewahhhh semua betul nihhh. Vangggaaa tau sedangkan sorang kawan aku tu ada part yg salah. Kannnnn! Sapa cakap cikgu pelatih, takde pengalaman pulak tu, tak boleh do better than people with experience in teaching. Sorry dude, kita masing-masing ada cara untuk mengajar. Semua tak sama. Jangan ingat, aku takde pengalaman mengajar, aku tak boleh mengajar. Silap tau uals!

Mengikut Dr Mildred, my strength were:

  1. Good voice projection, clear and firm (kannnnnnnn, dia tak tahu berapa lama aku berlatih mengamuk depan student)
  2. Good class control (kannnnnnnnnn, students memang takut kalau diugut untuk di bawa berjumpa cikgu disiplin – atau lebih teruk, aksi monyet mereka disiarkan ke seluruh dunia dalam Youtube. Believe me, you mess with me, I’ll upload it… Take my word (*matilamakkkk guna taktik kotor).
  3. Good narrating (kannnnnnnnnnn, siap buat aksi orang gila menjerit – high pitch, low note bagai)

Dalam yang baik,mesti ada yang buruk uals. Ingat tu. Dr Mildred cakap, there is 2 questions that she need justification (it’s good to hear that she did not straight away condemn me for these lackness:

  1. Kenapa banyak gunakan Bahasa Melayu semasa mengajar?
  2. Kenapa aku rely heavily kepada text book?
  3. Kenapa LP aku lebih kepada teacher oriented, sedangkan Falsafah Pendidikan kebangsaan mahukan P&P menjurus kepada student oriented?

Kann!!! Uals jangan ingat iols tak bersedia untuk menjawab semua itu. Iols ni hidup guna concept cause-effect tau!!! Setiap benda yang berlaku iols fikir dulu sebab akibatnya. Kau ingat suka-suka je aku buat keputusan sesuatu benda!!! *emo

Baik. Sambil hantar Dr M ke English Class tu, aku terangkan kat dia yang:

  1. Aku lebih banyak gunakan BM dalam menerangkan sesuatu maksud peranggan dalam BI tu sebab dwang cakap dwang tak faham sepatah haram dalam BI tuuu. Nak agak-agak pun tak pandai. Sebab tu aku guna a different approach untuk terangkan maksud sesuatu peranggan tu. Lepas tu aku akan ulang balik tanya berkali-kali between lessons, just to make sure they still have the details in mind. Dr Mildred angguk faham.
  2. Aku rely heavily to text book sebab students 4T ni get easily distracted on other things – clips, music etc. Especially when lesson is conducted in English Room. Aku dah pernah kena – kelas tak terkawal sebab they sit very close to each other. It won’t work. Minggu depan pun aku rasa kena buat lesson in class je.Aku cakap, kalau ada text book, memang dwang akan fokus sebab nothing else are in order. Besides, with 4T, there will be no homework. They won’t do it. Everything must be done in , class, during my time, with my supervision. Hantar hari tu jugak lepas kelas. Kalau tak, kerja tak siap, file kosong, aku la yang tak competent as a teacher. I’m trying to be flexible. Dr Mildred angguk faham.
  3. Pasal penulisan LP teacher oriented tu, aku cakap, dia kena tanya guru pembimbing aku… Sebab dia suruh aku buat gitu dari awal. Lepas tu terus dia tanya aku – Where did she learn all of this? Kan!! No comment Dr M! Hari Khamis ni , jumpa dan tanya sendiri naaaa!

Hmmmm.. Puas hati hari ni tau! Syok sangat sebab aku rasa macam dapat buktikan sesuatu pada Dr Mildred, that I too, without experience, just with my own spice, could be a future good, super sophisticated teacher.

Alhamdulillah!

Thanks uals yang bagi semangat, especially to my KB, Ezel dan Su Allen. You guys are the best!

P/S – Bye ualsss hari ni I puls Merbok lagi sebab esok Nuzul Quran. Cuti uals! I nak berbuka dengan Tok Teh, Tok Andak dan Tok Tam lagi…!!

Selamat bercuti nok!!!

Ted Baker

Advertisements

Actions

Information

8 responses

16 09 2008
areps

jgn kau makan banyak sampai terberak2 ok..

pastu ingat… jgn CARAS

16 09 2008
conan_skywalker

BENCI !!
KL tak cuti hoccay esok !!
Aku pn nak bernuzul quran jugak !

16 09 2008
add_asyraf

wah congrats…jgn makan sampai x leh gerak yer…

16 09 2008
HooKeD

nyah, tahniah uols… mak bangga uols begitu berdedikasi sekals, mak rasa uols pun sesuwai jadi event planner… mrasa ted kita dua business nah!!!

16 09 2008
Faisal Admar

Eh! Minum² di siang hari ker?

17 09 2008
hidney

wah pandai menjawab yer hadek hadek sekarang. mak tumpang bangga nok… (matilah keluar statement ni)

17 09 2008
thegossiplounge

Hidney: haiyohhh!!! Thanx uals!

Faisal: tak.. Puasa ok!

Hooked: lets la business!

Conan: jeles kah! Hehehe

Arep : hanjeng!!!!!!

17 09 2008
kak bed

letss… kembangkn badan uolss….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: