Hari yang pelik

10 09 2008

My day started out as weird as it can be. Satu kelas aku tu, lain macam perangai hari ni. Menjawab, kurang ajar dan macam-macam lagi peel. Ini rentetan daripada semalam ke? Masuk-masuk dengan semangat lesu jgak sebab aku memang plan nak mengamuk pasal kerja yang tak siap. Ramai yang tak hantar. 10 je hantar, lagi 24 mana?? Padahal aku dah tulis kat whiteboard.. Dwang cuma kena salin aje.

AKu rasa cakap banyak pun tak guna, aku mengamuk halau semua keluar dah menulis kat luar kelas. Bertempiaran semua keluar duduk tepi koridor. Nasib baik tak panas, awal lagi pagi. Tengok awal pagi dah buat cikgu panas hati, macam mana nak berkat ilmu?

Dalam dok kat luar tu pun ada lagi yang menjawab. One thing about these students that I knew of is, they hate teachers nagging at them. That’s exactly what I did. Aku membebel-bebel ungkit semua benda tok nenek, memalukan mak bapak itu ini….

“Dahlah cikguuuu… Dah lahh. Kami buat lahhh ni..”

Kan??! After 20 minutes, dwang siap, then semua masuk kelas balik, aku torture pulak suruh baca poem. Huh, clip pun tak dapat show tau, semua dwang punya pasal! Lesson Plan tak terlaksana hari tu (namanye pun plan kan!). Lepas tu aku suruh sorang-sorang baca poem tu.. Naik angin lagi sekali sebab baca slow sangat! Masa ko menjawab bukan main halilintar suara kau. Aku suruh sorang-sorang ulang balik apa yang dwang baca tu.. Tak pedulik dah bosan ke apa ke. Pastu aku bagi sebijik, “Menjawab cikgu pandai, suruh baca terkebil-kebil”. Pastu sayuppp je aku dengar ada budak menjawab. Bila aku pusing belakang, semua senyap je.

20 minit terakhir, aku suruh dwang salin balik Q&A. Tunduk tak angkat kepala laa kan 20 minit bukan lama sangat, banyak gak aku bagi. Semua kena hantar on the spot. Selagi semua tak semua, sorang pun tak boleh keluar dari English Room.

Lepas semua siap, semua terus blah. Aku duduk kejap. Aku rasa semua ni berlaku sebab Helmi, student form 5 aku yang tiba-tiba kat perhimpunan tadi dok manja la konon dengan aku. Habis reputasi 2 bulan runtuh sebab kejadian tak sampai 5 minit tu. Mesti student aku ingat aku ni approachable, sebab tu perangai dwang melampau ari ni.

Tapi takpe la, I didn’t see it coming anyway. I’ve regained the gap today by giving them lots of homework, last minute work. I wish not to think about it anymore. The panic wells up in me, telling me I’m not going to make it, not going to get things done. I can’t let it get to me.

I don’t blame myself on how I handled the situation. I kind of hate this learning process. I mean that as no insult. It’s simply how I feel. Sin has still been triumphed against because those who brutalized me and failed to destroy me, and because it has helped me to look at my own conduct. And because I am still here, I will be able to help others ensure that critics and bad words will not destroy them either. Guess, everything has it own purposes.

Lepas sekolah, ada meeting until 3.30, lepas tu aku dan Efa pergi ke kampus untuk hantar borang posting aku. Aku jumpa Pn Haslinda. She is such a nice person. Rupanya borang hanya akan di hantar sebelum 22/9/2008, meaning date of posting will be announced as late as 15/12/2008. Lepas selesai, kami pegi pasar ramadhan di Tun Sardon. Aku suka laa lauk kat satu gerai ni nama Mami Tanjung Corner. Daging masak hitam dia memang best gila!!! Pastu aku beli  ehemm… buntut ayam dan kepak ayam… Air kelapa dan kuih-muih.. Nyamann………

Ted Baker

Advertisements

Actions

Information

8 responses

10 09 2008
arep

sejak biler pandai bernyaman ni?

garang la cikgu ni.. nak tukar sekolah lain lah..

10 09 2008
ombk

i sihat je…u sihat ker?

10 09 2008
ombk

gi lah site ni…..then register..

http://cbox.ws/?r=3-2938254

bile dah register..amik code dia …masukkan dlm layout…copy jer dlm tuh….

pi buat skrg ni…

chat dgn i dlm YM kay….id MYOMBAK..i tunggu u…

10 09 2008
Faisal Admar

aik gi taman tun sardon tak ajak i 😛
eh ari tu you ada gi toy”R”us kat Qbay ke?

10 09 2008
bluecrystaldude

cam bes je jadik cikgu. hehe

10 09 2008
tommy

hype.cikgu kat mane nie? curious nye la aku…

13 09 2008
love-n-hate

teringat masa jadi cikgu sandaran 8 tahun lepas… huhuhu… budak² yang menjawab ala² halilintar tu… bila suruh jawab soalan add math kat depan… terkebil²… terhegeh²… bukan soalan lain pun… baru je terangkan 5 minit kat depan…

**orang terangkan kat depan… dia dok terangkan kat kawan kat belakang…

**dulu waktu kite sekolah bercakap jugak… tapi bila cikgu soal bangga je jawab… sebab btol! 🙂 winkwink

14 09 2008
areps

kita dulu2 pandai u ols.. *riak sekejap

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: