Boleh sakit jiwa

8 09 2008

UPDATE

Eeee sentap lagi lah. Aku nye pencerapan ke dua oleh guru pembimbing tadi, aku dapat B+ aje! Aku rasa aku dah buat OK tapi aku tak nafikan yang aku buat separuh hati, mungkin sebab puasa rasanya. Penat dan batuk-batuk sikit. Haus tau terjerit-jerit tadi. Dahlah masa aku mengajar, ada yang dok bercakap. Aku biarkan aje sebab pasni aku nak suruh buat draft dan present to the whole class. Aku tahu yang bercakap tu mesti tak reti jawab.

Habis je aku mengajar, aku bagi arahan suruh buat kerja.. Bila this few people tanya akuuuu.. Haaaaaaaaa menyirap darah aku time tu.

“Itu la masa I mengajar you dok bercakap!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Senyap-sunyi.

Masa aku mengajar ko dok sembang gelak ketawa. Aku bambu cukup-cukup. Aku memang pantang, masa aku bagi ilmu ni, kau dok sembang, pastu ko tak faham, menyusahkan aku nak terangkan sampai 10 kali!!! Peliklah aku hari ni. Aku yang takde mood ke dwang yang lembap?? Eh tak fahamlah. Bila dwang buat kerja tu, aku duduk aje, malas aku nak round tengok sorang-sorang, yelah nanti terbantut lak fantasi kan. Rupanya (or maybe tak perlu pun) aku kena go one by one to them. Eh bosanlah aku hari ni.

Dalam salinan borang pencerapan tu banyak jugak kelemahan, biasalah… It’s a miracle aku dapat mengajar ni tau! Aku bukan lulusan pendidikan, jangan banyak cakap!. Mengikut dia, aku kena baiki induksi set, objektif, langkah, pemilihan teknik, pengetahuan isi dan yang paling penting……… kreativiti! Kelas kan, nak suruh aku kreatif!! Pastu tanya mana aku dpt clips untuk set induksi aku tu.. Watpe ko tanya kalau itu tak cukup kreatif untuk kau???? Macam-macam ragam la kau ni!

Aku sentap jugak sebab pencerapan pertama dan ke dua ni, satu isu yang asyik ditekankan pada aku adalah keprihatinan aku yang kurang. Eh, aku nak prihatin macam mana lagi???? Nak tepuk paha, sayang…… sayang faham ke apa cikgu ajar??? Hello! Tak payah nak prihatin sangatlah. Students sekarang ni kena prihatin bertempat.. Nanti tak buat kerja. Hish tak kuasa lah aku.

Mungkin sebab puasa kot aku tak berapa nak semangat sangat… Walaupun aku buat lebih baik daripada pencerapan pertama, still aku rasa banyak yang kurang. Bukan aku taknak terima benda-benda yang di komen tu tapi one comment leads to another comment yang takde kesinambungan. Macam paria. Lagipun aku memang tak boleh lupa apa yg Azie cakap. Aku rasa memang ada betulnya. Depan kita manis mulut tapi sebenarnya racun berbiasa.. Memang kena hati-hati. Bila aku fikir balik, aku rasa memang aku sesuai ajar form 4 and form 5 aje. Form 3 kebawah ni aku memang kurang sabar sikit. Terutama kelas atas form 2 kat sekolah aku ni. Nama je form 2 tapi cakap benda-benda bodoh. Nasib baik aku tak ajar dwang, kalau tidak, siappppppppppp lahhh aku akan pastikan dwang x angkat kepala dek kerja yang terlalu banyak!

Hmm… Memang patut pun cikgu naik gaji, boleh sakit jiwa tau tak! Silap-silap aku beraya hospital sakit jiwa tahun depan.

Ted Baker

Advertisements

Actions

Information

3 responses

8 09 2008
areps

tags MTV VMA.. cilake…

8 09 2008
hazel

atleast ko jadi gak cikgu, aku ni, tak leh ON langsung!

8 09 2008
Faisal Admar

mtv vma? video music award ke?
cikgu yg fashionable… whoa~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: