Merdeka! part 1

29 08 2008

Hello semua!

How was your day? Tetappp nak mukadimah dalam BI kan? Merdeka haram jadah apanye macam tu!. OK OK.. Macam mana semuanya sihat ke hari ni? Aku ok aje hari ni. Gastrik datang jugak sekali sekala tapi OKlah, takde lah sakit sangat. Hari ni aku tak ada kelas rasmi. Kelas relief pun nan ado jadi aku lepak dengan Azie saja. Lepas tu aku buat LP kat ofis.. Tetiba aku perasan LP aku panjang pulak untuk jadual hari Selasa depan. Padahal mengajar 2 masa sahaja… 40 minit setiap satu, tapi tu diaaaaa LP aku panjang penuh satu muka surat. Bila aku tengok balik, macam OK tapi rasanya terlalu terperincilah aku terangkan apa aku nak buat Selasa depan ni. Tapi tak apa lah, dah hantar dah pun. I am a bit worried about my LP since everyone were sooo keen to comment on it. It’s like when you want to have a nice lunch alone in a park and then an entire family plops down beside you on the bench… or when you make plans to go on a cruise and you come down flu the day before you’re supposed to leave. There is always something wrong!!

Disebabkan aku tak ada kelas hari ni, aku join pelajar tingkatan 4 dan 5 menonton tayangan perdana (kononnya) tentang Kemerdekaan. Oh ya, rupa-rupanya hari ni Hari Menyambut Kemerdekaan kat sekolah aku rupanya! How come I’m not aware of this?! Hold your horses bitches,.. Bukan aku sorang je tau yang tak tahu, kawan-kawan aku yang lain pun tak tahu tau!! Ini lah yang dinamakan tidak PEKA!. Di awal sambutan tu, masa cikgu lain tengah sampaikan perutusan-perutusan, aku memang lepak barisan depan.. Lama-lama aku tengok Kak Zai dok landing baikkkkkk punya kat belakanggggggg nun, aku terus blah pergi belakang. Then ada la yang pandang-pandang aku; “Cikgu pelatih ni nak pergi mana, berjalan je!” Eh suka hati aku lee………. Aku pergi belakang, lepak dengan few students lain dan lepak dengan Kak Zai. Lepas tu apa lagi kami bergosip laaa.. Macam-macam kami gossip, tapi dalam gossip tu kamilah yang bertepuk paling kuat bila ada persembahan, yang depan tu tepuk ala-ala Miss World (cantek ke!). Dalam setiap lagu, aku lah yang paling gigih melambaikan Jalur Gemilang (terima kasih student cantik form 2 rasanya, bagi Sir bendera ya?). Jadi bukanlah sia-sia aku lepak di belakang itu. Selain pose cantik, aku tegur jugak student yang suka dok senget-senget; “HEY DUDUK BETUL-BETUL, KAMU INGAT INI KEDAI KOPI NAK BERSEMBANG MINUM TEH TARIK!?”. Kan??

Mengikut sumber-sumber yang boleh dipercayai, amalan menyambut Bulan Kemerdekaan secara meriah, berhati waja dan bersungguh-sungguh memang jauh panggang dari api. Gitulah kan (Bahaya tauuu yang baca blog ni, selain yang baik hati macam korang, ada jugak yang busuk hati, macam kau? Kan?!). So kena hati-hati masa menulis.

Tapi tu lah, kalau kat sekolah aku dulu, masa muda-muda (hehe), sambutan Bulan Kemerdekaan memang meriah!! Ada macam-macam aktiviti yang dianjurkan, jadi pelajar tak ada lah boring asyik nak belajarrrrr aje.. Lagi pun bukan semuanya minat belajar. Ramai juga yang meminati aktiviti kebudayaan jadi ini cara terbaik untuk mencungkil bakat mereka. Ini tidak, dok paksa budak belajar.. Mana boleh gituu…. Kena paksa pun berpada-pada. There are so many things in this world that are totally out of our control. So… why is it that even though we know that we have no control, we continue to stress? Obviously no person has control over another, people do what they are gonna do regardless. Relaks lah… Bagi mereka ruang untuk bercakap juga. Takkan cakap kita aje yang kena dengar? Tak bolehlah macam tu…

Kan bagus kalau aku diberikan program untuk dibuat dari awal Ogos, mesti aku dan Azie dah buat macam-macam. Tapi nak buat macam mana, guru pelatih la pulak kan? Guru tetap pun tak kecoh, kami nak kecoh buat apa!? Tak reti-reti dok diam?!.

Lepas habis waktu kerja, aku selesaikan urusan sekejap, lepas tu aku dan Effa lepak dengan Kak Mass di mamak. Sedap, aku makan maggi goreng ayam paha dan teh halia. Keluarrrrr semua angin puss puss haha.! Sambil tu borak-borak jugak dengan Kak Mass pasal her situation at work. Effa has gotten the hang of it, its just Kak Mass may need some more time to make the adjustment with the new situations. I very much know that there is no way possible that I have any control over another persons actions. The only advantages I had is, I’ve dealt with her situations before and I know a bitch when I see one, which leads to a different kind of way to handle those kind of people. No need to be nice, you need to be fierce and strong with what you stand for. Guess she had the idea now. I’m glad that she did.

Lepas makan, tak nak balikkkkkkkkk nih, meronda dengan Effa sekitar town.. Dia nak spy sapa tatau, aku ikut ajeeee… Sambil tu call Ezel tanya khabar dan kutuk semangkuk dua.! Gila la Ezel!! Dalam pukul 3 tadi, aku sampai rumah, mandi-mandi dan lepak depan lappy laaa! dalam mandi-manda tu terfikir juga pasal apa aku cakap kat Effa, my plans in Labuan nanti dan benda-benda yang aku nak buat pada masa hadapan. Aku rasa pada saat ini, semua orang cuba sedaya-upaya untuk jadi yang terbaik dalam apa jua benda yang dwang lakukan. Aku pun macam tu jugak.. Sekarang ni aku rasa macam sesetengah orang tu sengajaaaaaaa je nak cari salah aku, tapi dalam yang sangat-sangat halus. No Way Jose! I’m not here to please you! Aku akan buat yang terbaik dengan cara aku sendiri, dan aku akan gabungkan semua benda positif dari kau and bring the best out of me. You’ll see bitch! Kau salahlah kalau ko rasa ko boleh jatuhkan aku senang-senang je.

What a day…

I suppose at the end of the day life at work, works out in the way it’s supposed to… maybe teaching us something we didn’t know we needed to learn. I like to think that everything happens for a reason, even if I don’t understand what the reasoning is. I would also like to think that I am in the driver’s seat of my own life but as time goes by I sometimes feel like I’m just along for the ride. Maybe my timing is off or maybe the universe is trying to tell me something that I’m not yet able to see.

Ted Baker

Advertisements

Actions

Information

2 responses

29 08 2008
areps

semangat la kau kannn.. tetap nak hencap cikgu lain.

29 08 2008
thegossiplounge

Mestilah. Cantek keeeeeeeeeee?!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




%d bloggers like this: